Veronika Postová

Veronika Postová
klinická naturopatie, celostní přístup ke zdraví

Domácí rybízová zmrzlina

Jedna z dalších letních sezónních superpotravin je rybíz. Hlavně toho červeného máme tolik, že rybízovou buchtu už nikdo nechce. V těchto vedrech dělám často domácí zmrzlinu jenom ze dvou surovin.

Extrémně minimalistický recept. A jelikož míň je víc, tak je zmrzlina bez:

  • bez přidaného cukru (pouze v ovoci přirozeně se vyskytující fruktóza)
  • bez lepku (to je většina zmrzlin, pokud jsou bez oplatku, kornoutu, kuliček … )
  • mléka (a tím pádem nejen kaseinu, ale i laktózy)
  • umělých sladidel, aromat, zvýrazňovačů chuti a dalších „E“

Jediné, co je potřeba je výkonný mixér. Ovoce, ze kterého se rozhodnete zmrzlinu udělat musí být zmrzlé – potom je zmrzlina připravená k okamžité konzumaci. Případně můžete rozmixovanou směs dát na chvíli do mrazáku. Tuto variantu vyzkoušenou nemám. V mrazáku mám připravené pytlíky s kousky zmrzlého banánu a dalšího lokálního sezónního ovoce, které jsou vždy hned k dispozici.

Na dvě porce stačí asi dva banány. Záleží, jak velké porce chcete a jak velké máte banány 

 Druhé ovoce dávám odhadem, většinou tak, aby byly v mixéru v poměru cca 1:1. Právě banány dodají zmrzlině sladkou chuť a krémovitou konzistenci. Na výsledné chuti se však téměř nepodílejí. Ještě nikdo nepoznal, že zmrzlina je s banánem. A to už mám vyzkoušeno hodně variant – s jahodami, malinami, borůvkami, meruňkami, kokosem, s mákem a teď i s červeným rybízem 

Kyselá chuť rybízu spojená se sladkou chutí banánu vytvoří skvělou sladko-kyselou osvěžující zmrzlinu, kterou si zamiluje každý.

Rybíz obsahuje kromě důležité a prospěšné vlákniny taky nemalou dávku vitaminu C, vitaminů skupiny B, hořčíku, vápníku, zinku, železa. Jedná se o nízkosacharidové ovoce. Banán (ideálně v bio kvalitě) je bohatý především na draslík a hořčík. Vysoký obsah vlákniny napomáhá zdraví celého trávícího traktu a aminokyselina tryptofan je v našem těle prekurzor serotoninu. Ten nám dokáže zlepšit náladu a uvolnit stres a napětí.

Co je však nejdůležitější – jedná se o skutečné potraviny, do kterých příroda připravila vše přesně tak, jak je potřeba pro vzájemnou spolupráci možná i několika stovek složek. A toho nikdy v žádném doplňku nedosáhneme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *