Veronika Postová

Veronika Postová
klinická naturopatie, celostní přístup ke zdraví

Avokádová pomazánka

Je zvláštní jak moc se naše chutě během života mění. V dětství bych nikdy nesnědla špenát nebo kapustu a dnes obě tyto zeleniny miluju na všechny možné způsoby. Nemusím však jít tak moc daleko do minulosti. Ještě před pár lety se mi zvedal žaludek při ochutnání avokáda. Zkoušela jsem to vždy po nějaké době znovu a pořád nic. Nevím, kdy nastala změna, ale dnes avokádo miluju. Dokonce tak moc, až se musím krotit, protože myslím, že vše je zdravé pouze do té doby, než je toho moc.

Avokádo se během pár let stalo módním hitem. To by mi úplně nevadilo. Kdyby se módním hitem stávaly převážně takto prospěšné potraviny a návyky, jako byl třeba i boom v otužování, bylo by to jenom dobře.

Avokádo obsahuje minimum sacharidů a naopak vysoké množství zdravých tuků. Což je výhodné i z toho důvodu, že skvěle zasytí na delší dobu a nezpůsobí tak vysoký nárůst krevního cukru a s tím spojené produkce inzulínu, jako jiné druhy ovoce.

Má skvělý profil nenasycených mastných kyselin, přičemž jako jedna z mála potravin obsahuje především ty mononenasycené – takzvané MUFA.  Mezi potraviny bohaté na MUFA jsou makadamové ořechy. Jednou z těchto zdraví prospěšných MUFA je kyselina olejová, která působí protizánětlivě, pomáhá jako prevence hypertenze a vysokého cholesterolu, má antioxidační působení a bojuje proti inzulínové rezistenci.

Avokádo je tedy v našem jídelníčku z tohoto hlediska naprosto oprávněně. Z hlediska lokálnosti už to tak slavné není. Pro naši zemi není avokádo přirozená plodina a musí se dovážet.

Naši předci se k avokádu nejspíš nikdy nedostaly. A to ani generace našich babiček a dědečků. V mém případě ani generace mých rodičů a moje dětství bylo taky bezavokádové. To už se sice nejspíš koupit dalo, ale málokdo ho znal a věděl co s ním.

Proto se v mém nakupním košíku objevilo poprvé před cca deseti lety, kdy přišel jeho boom a všude jsem četla o tom, jak je zdravé a dobré. I tak trvalo dalších pár let, než mi začalo chutnat.

Avokádo miluju jentak na kváskovém chlebu posypané klíčky. Kdyby záleželo na mě, takto mi to úplně stačí a jsem spokojená. Snažím se však o to, aby avokádo občas snědl i malý syn a ten by plátky avokáda nesnědl. Proto jsem přešla na pomazánky. Tak se dají dětem do jídelníčku „propašovat“ i jiné skutečné a nutričně bohaté potraviny, jaké by jinak nesnědly. U nás to jsou například kromě avokáda i játra (ve formě domácí játrové paštiky) a sardinky.

V kuchyni jsem nefalšovaný minimalista a na žádné složité recepty mne neužije. Upřímně, není na to čas. Také ale platí, že čím méně potraviny upravujeme, tím lépe z hlediska ničení vitaminů, peroxidace tuků, a tak dále.

Zde je tedy repcet na jednoduchou, rychle hotovou a moc dobrou pomazánku, která se dá různým obměňováním surovin a koření udělat na 100+1 způsob

  • 1 zralé avokádo (tak, aby se dužina dala rozmačkat lžící)
  • 3 PL kokosové smetany (případně zakysané smetany, bílého jogurtu, lučiny atd…)
  • 1 cibulka nakrájená na jemno
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 čajová lžička citronové šťávy ( bude působit jako přírodní konzervant)
  • sůl, pepř, další koření podle chuti a kreativity

Vše se smíchá dohromady, pomačká lžící, případně rozmixuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *