aneb když dva dělají totéž, není to totéž…
Když pominu, že by je syrové nejspíš nikdo nejedl už jen kvůli chuti (ale u dětí člověk nikdy neví – aspoň u toho mého) , tak by to ani dobrý nápad nebyl a to kvůli obsahuje toxického solaninu.Ten se při vaření uvolňuje do vody, kterou poté vylijeme. Jeho uvolňování napomáhají silice z kmínu, proto na kmín při vaření brambor nikdy nezapomínejte
Problém vit C je především ten, že je celkem velký „cíťa“. Z brambory s poměrně vysokým obsahem C, tak máme rázem bramboru, kde byste Céčko hledali velmi těžko..Stačí dodržovat pár zásad při přípravě a vit C tak může zůstat v bramborách až ze 70 % a to už je celkem hezky výsledek
Tři jednoduché tipy:
1) Nejvíce vitaminu se nachází těsně pod slupkou (tak těsně, že jej loupáním odstraníme). Nejlepší je proto jíst brambory ve slupce a pokud to nejde, tak je vařit ve slupce, vcelku a až poté oloupat a nakrájet.
2) Vit C je rozpustný ve vodě, proto kromě toxického solaninu vylijeme také tento vitamin. Je tedy lepší brambory vařit v páře.
3) Čím déle se brambory koupou ve vodě, tím více vit C se zničí, proto je lepší dávat brambory až do vroucí vody a vařit opravdu jen nezbytně dlouho a jakmile jsou měkké je vyndat. Většinou je to otázka 20ti minut, ale záleží na jejich velikosti.
Jelikož syn brambory miluje a vařím mu je téměř denně, tak jsem si už na tento postup zvykla i přestože jsem celý život brambory napřed oloupala, nakrájela, dala do studené vody, vařila a až jsem si vzpomnela, tak jsem je scedila.Příprava brambor výše popsaným způsobem jednak zachová vyšší obsah nejen zmiňovaného Céčka, ale navíc chuť takto připravených brambor je mnohem výraznější a lahodnější
Skutečnou stravou ke štěstí a harmonii. Pomáhám díky skutečné stravě žít život ve štěstí a harmonii. Nejen s dětmi.
Můj příběh si přečtěte zde >>>