Veronika Postová

Veronika Postová
klinická naturopatie, celostní přístup ke zdraví

Není brambor jako brambor

aneb když dva dělají totéž, není to totéž…

Když pominu, že by je syrové nejspíš nikdo nejedl už jen kvůli chuti (ale u dětí člověk nikdy neví – aspoň u toho mého😅) , tak by to ani dobrý nápad nebyl a to kvůli obsahuje toxického solaninu.Ten se při vaření uvolňuje do vody, kterou poté vylijeme. Jeho uvolňování napomáhají silice z kmínu, proto na kmín při vaření brambor nikdy nezapomínejte☝️

Problém vit C je především ten, že je celkem velký „cíťa“. Z brambory s poměrně vysokým obsahem C, tak máme rázem bramboru, kde byste Céčko hledali velmi těžko..Stačí dodržovat pár zásad při přípravě a vit C tak může zůstat v bramborách až ze 70 % a to už je celkem hezky výsledek

Tři jednoduché tipy:

1) Nejvíce vitaminu se nachází těsně pod slupkou (tak těsně, že jej loupáním odstraníme). Nejlepší je proto jíst brambory ve slupce a pokud to nejde, tak je vařit ve slupce, vcelku a až poté oloupat a nakrájet.

2) Vit C je rozpustný ve vodě, proto kromě toxického solaninu vylijeme také tento vitamin. Je tedy lepší brambory vařit v páře.

3) Čím déle se brambory koupou ve vodě, tím více vit C se zničí, proto je lepší dávat brambory až do vroucí vody a vařit opravdu jen nezbytně dlouho a jakmile jsou měkké je vyndat. Většinou je to otázka 20ti minut, ale záleží na jejich velikosti.

Jelikož syn brambory miluje a vařím mu je téměř denně, tak jsem si už na tento postup zvykla i přestože jsem celý život brambory napřed oloupala, nakrájela, dala do studené vody, vařila a až jsem si vzpomnela, tak jsem je scedila.Příprava brambor výše popsaným způsobem jednak zachová vyšší obsah nejen zmiňovaného Céčka, ale navíc chuť takto připravených brambor je mnohem výraznější a lahodnější 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *